فهرست مطالب
رایمعرفی بهترین روش اعتراض به رای غیابی
در این مقاله قصد داریم نحوه اعتراض به رای غیابی را به طور کامل برای شما بیان کنیم و به سوالات شما در این خصوص پاسخ دهیم.
اگر به رای غیابی اعتراض دارید!
پیشنهاد میکنیم برای اطلاع از مهمترین نکات مربوط به اعتراض به حکم غیابی، از جمله مهلت اعتراض به رای غیابی، اعتراض به رای غیابی کیفری، اعتراض به رای غیابی حقوقی، اعتراض به رای غیابی طلاق و … تا انتهای این مقاله همراه ما باشید.
ما در گروه وکلای دیوان سالار با تیمی متشکل از چندین وکیل اعتراض به رای غیابی متخصص و باتجربه، با کارنامه ای درخشان در کنار شما هستیم.
برای تماس جهت رزرو جلسه وکالت کلیک کنید:
☎️ 0937-937-0-110 (منشی وکیل | پاسخگویی فوری 24 ساعته | تلفنی و واتساپ)
پس از صدور رای غیابی اولیه، چنانچه خوانده غایب حکم را بر خلاف مصالح خود بداند میتواند طی شرایطی به حکم صادره اعتراض کند. خوانده میتواند اعتراض به رای غیابی را به صورت دادخواست اعتراض به رای غیابی به دادگاه تجدید نظر تسلیم نماید.
با توجه به پیچیدگی قوانین تجدید نظر احکام، در این مقاله سعی میکنیم تا به سوالات و ابهامات شما در مورد اعتراض به رای غیابی به صورت ساده پاسخ دهیم.
تفاوت حکم غیابی و حکم حضوری
بر اساس ماده ۳۰۳ آیین دادرسی مدنی اصل بر حضوری بودن دادگاه می باشد و حکم صادره از سوی دادگاه حضوری در نظر گرفته می شود.
اگر خوانده یا وکیل وی در هیچ یک از جلسات دادگاه حضور نداشته باشند و یا دفاعیه ای به دادگاه تحویل نشده باشد و یا خوانده اخطاریه را دریافت نکرده باشد، در این صورت حکم صادره از سوی دادگاه حکم غیابی محسوب می شود.
رای غیابی چیست؟
در ابتدا باید بدانیم که به چه نوع رایی رای غیابی میگویند. همانطور که ذکر شد رای غیابی دارای شرایط خاصی می باشد که در ادامه به مهمترین آنها می پردازیم:
شرایط حکم غیابی
با توجه به ماده ۳۰۳ قانون دادرسی مدنی همه احکام صادره از سوی دادگاه حضوری می باشد مگر آنکه این سه شرط در آنها وجود داشته باشد:
- عدم حضور خوانده و یا وکیل قانونی وی در جلسات دادگاه
- عدم وجود دفاع کتبی از سوی خوانده
- عدم ابلاغ واقعی اخطاریه
انواع رای غیابی
همانطور که در بالاتر به آن اشاره کردیم در صورت عدم حضور خوانده یا وکیل وی و یا عدم ارائه دفاعیه کتبی حکم صادر شده در دادگاه حکم غیابی در نظر گرفته می شود. آرای غیابی در دو دسته طبقه بندی می شوند که در زیر به توضیح آن می پردازیم.
اعتراض به رای غیابی کیفری
بر اساس ماده ۴۰۶ از قانون دادرسی کیفری، اگر جرمی صورت گرفته باشد که در آن جنبه حق الناسی مطرح نباشد، هرگاه متهم و یا وکیل او در هیچکدام از جلسات دادگاه حضور نداشته باشد و همچنین هیچ لایحه ی دفاعیه ای تسلیم دادگاه نشده باشد دادگاه پس از طی مراحل معمول رسیدگی به پرونده رای غیابی صادر خواهد کرد. در چنین شرایطی امکان اعتراض به رای غیابی کیفری یا واخواهی کیفری وجود دارد.
اعتراض به رای غیابی حقوقی
در جرایم حقوقی خواهان با ارائه دادخواست به دادگاه تقاضای رسیدگی به موضوع دعوا را از سوی قانون گذار درخواست میکند. بر اساس ماده ۳۰۳ قانون آیین دادرسی مدنی حکم دادگاه حضوری است مگر آنکه خوانده و یا وکیل وی در هیچ یک از جلسات دادگاه حضور نداشته باشند و دفاعیه ای از سوی خوانده تسلیم دادگاه نشده باشد و یا اخطاریه ای به خوانده ابلاغ نشده باشد.
در اینصورت حکم صادره غیابی می باشد و بر اساس ماده ۳۰۵ قانون دادرسی کیفری خوانده در صورت محکوم شدن حق دارد به حکم صادره که بصورت غیابی می باشد اعتراض کند. از این اعتراض با عنوان واخواهی یاد می شود. واخواهی باید در دادگاهی که حکم غیابی را صادر کرده است بررسی شود.
حکم صادر شده برای خواهان (کسی که در ابتدا شکایت کرده و مدعی شده است که حقی از وی توسط خوانده ذائل شده است) همیشه حضوری می باشد.
اعتراض به رای غیابی چیست؟
همانطور که پیشتر گفته شد بر اساس ماده سیصد و سه (۳۰۳) قانون آیین دادرسی مدنی حکم دادگاه حضوری است. بجز شرایطی که در آن خوانده یا وکیل او در هیچکدام از مراحل جلسات دادگاه حضور نداشته باشند، هیچ دفاعیه ی کتبی ای به دادگاه ارائه نشده باشد و اخطاریه دادگاه به خوانده ابلاغ نشده باشد.
مهلت اعتراض به حکم غیابی
در آیین دادرسی برای واخواهی مدت زمان مشخصی را اعلام کرده اند. بر این اساس مهلت اعتراض به حکم غیابی برای عموم بیست روز پس از اعلام حکم قطعی و برای افرادی که خارج از کشور زندگی میکنند دو ماه بعد از اعلام حکم قطعی توسط دادگاه، زمان در نظر گرفته شده است. چنانچه بعد از زمان اعلام شده در قانون اقدام به واخواهی کنند، ترتیب اثر داده نمی شود. این قانون در تمام شرایط لازم الاجراست مگر در شرایط خاص که شخص خواهان دلایل موجهی برای تاخیر در ارائه واخواهی به دادگاه داشته باشد که در ادامه به آن می پردازیم.
دلایل موجه:
در اینجا به مهمترین دلایلی که تاخیر واخواهی (اعتراض به رای غیابی) را موجه میکند و امکان ارائه واخواهی را به دادگاه پس از زمان مقرر فراهم میکند اشاره می کنیم.
- بیماری ای که باعث عدم توانایی حرکت فرد شود
- حوادث قهریه (سیل، زلزله و …)
- فوت یکی از والدین، همسر و فرزند
- حبس
چگونه باید به رای غیابی اعتراض کرد؟
اعتراض به رای غیابی (واخواهی) به منظور اجرای عدالت برای خوانده ای که بخاطر عدم حضور در دادگاه حق دفاع از خود را نداشته است در نظر گرفته شده است. همانطور که گفته شد بعد از صدور حکم قطعی (نه قرار وثیقه) خواهان میتواند در مدت زمان تعیین شده اقدام به واخواهی کند.
با توجه به ماده ۴۰۷ از قانون آیین دادرسی پس از اعتراض به رای غیابی، دادگاه با تعیین وقت قبلی طرفین را مجددا دعوت میکند و اینبار پس از بررسی دادخواست و دفاعیات خوانده حکم را اعلام میکنند.
در زیر به مراحل اعتراض به رای غیابی میپردازیم:
- ارائه دادخواست
- پرداخت هزینه دادرسی
- تعیین وقت دادرسی
- برگزاری دادگاه و بررسی ادله خواهان توسط دادگاه
مهلت اعتراض به رای غیابی چقدر است؟
همانطور که در بالا توضیح داده شد، قوانین برای مهلت اعتراض به رای غیابی زمان مشخصی را در نظر گرفته است که خواهان یا وکیل وی موظف هستند در مهلت تعیین شده اقدام به واخواهی کنند.
با توجه به ماده ۴۰۶ قانون آیین دادرسی، مهلت اعتراض به رای غیابی این زمان برای افراد داخل کشور ۲۰ روز پس از ابلاغ حکم نهایی توسط دادگاه مربوطه و برای اشخاصی که خارج از کشور سکونت دارند دو ماه پس از ابلاغ حکم نهایی توسط دادگاه در نظر گرفته شده است.
سوالات متداول درباره اعتراض به رای غیابی
در این قسمت به پر تکرار ترین سوالات در زمینه اعتراض به رای غیابی پاسخ می دهیم.
اعتراض به رای غیابی مهریه چگونه است؟
اعتراض به رای غیابی طلاق چگونه است؟
شرایط ضمانت اجرا:
- شرایطی که ضمانت اجرایی برای آن تعیین شده است.
- شرایطی که ضمانت اجرایی آن رد فوری دادخواست است.
- شرایطی که اگر دادخواست نداشته باشد موجب توقیف آن و صدور اخطار رفع نقص میگردد.
مرجع صدور رای کجاست؟
پس از ابلاغ حکم قطعی در صورتی که شرایطی که پیشتر به آن اشاره شد (عدم حضور خوانده یا وکیل وی، عدم تسلیم دفاعیه ی کتبی به دادگاه و عدم ابلاغ احظاریه به خوانده) برقرار باشد، حکم دادگاه غیابی اعلام میشود. در این صورت خوانده و یا وکیل وی می توانند دادخواست اعتراض به رای غیابی را به همان دادگاه ارائه دهند.
برای اعتراض به رای غیابی کجا باید مراجعه کنیم؟
زمان اعتراض به رای دادگاه
این زمان برای افرادی که در داخل ایران زندگی میکنند تا ۲۰ روز پس از ابلاغ حکم نهایی میباشد. این مدت برای افرادی که خارج از کشور ساکن هستند به دو ماه افزایش یافته است. در مواردی که به تشخیص دادگاه موارد موجه میباشد و در بالاتر به آن پرداخته ایم امکان اعتراض به رای دادگاه پس از اتمام مهلت تعیین شده وجود دارد.
سخن پایانی در رابطه با اعتراض به رای غیابی
با توجه به پیچیدگی قوانین و گستردگی آنها پیشنهاد ما این است که برای صرفه جویی در وقت و گرفتن بهترین نتیجه در زمینه اعتراض به رای غیابی از وکلای حرفه ای و با سابقه راهنمایی بگیرید. گروه وکلای دیوان سالار با سابقه درخشان آماده خدمت رسانی به شما می باشد.