برای آگاهی بیشتر از مجازات ارتشا و مهم تر از همه حکم ارتشا در ادامه این مقاله همراه ما باشید.
ما در گروه وکلای دیوان سالار با تیمی متشکل از چندین وکیل ارتشا متخصص و باتجربه، با کارنامه ای درخشان در کنار شما هستیم.
برای تماس جهت رزرو جلسه وکالت کلیک کنید:
☎️ 0937-937-0-110 (منشی وکیل | پاسخگویی فوری 24 ساعته | تماس تلفنی + واتساپ)
رشوه گرفتن در فرهنگ حقوقی بهعنوان ارتشا شناخته میشود. هرگاه کارکنان یا مأموران دولتی برای انجامدادن یا انجام ندادن وظایف سازمان محل اشتغال خود، پول، چک و یا سفته دریافت کنند؛ مرتکب جرم ارتشا خواهند شد.
در این مقاله شما را با مسائلی همچون مجازات ارتشا آشنا میکنیم. سپس به سؤال ” مجازات جرم رشا و ارتشا چیست ؟” پاسخ کاملی خواهیم داد. همچنین برای داشتن یک وکیل کاربلد و ماهر میتوانید از طریق این وبسایت با گروه وکلای دیوان سالار ارتباط برقرار کنید تا از خدمات بینظیری بهرهمند شوید.
فهرست مطالب
مجازات
مجازات، تحمیل نوعی درد یا زیان بر شخصی به دلیل انجام دادن اعمالی ناشایست، بر اساس قوانین دولتی یک کشور یا حوزههای کوچکتر است.
مجازات جرم رشا و ارتشا چیست؟
رشا یا ارتشا به معنای رشوه دادن و یا رشوه گرفتن است. بر اساس قوانین اسلامی، مجازات رشوه و ارتشا از جرایم عمومی غیرقابلگذشت است. دادستان بهعنوان مدعیالعموم بدون شکایت فرد خاصی میتواند خواستار بررسی و پیگیری پرونده شود. همچنین میتواند برای فرد رشوه دهنده و یا حتی رشوه گیرنده بدون هیچ شکایتی مجازات صادر کند.
این نوع رشوه باید برای انجامدادن یا انجام ندادن کاری باشد که به یک سازمان دولتی و یا قضایی مرتبط شود تا ارتشا بهحساب بیاید. درصورتیکه دریافت مقداری پول، سند، چک یا سفته بهعنوان هدیه، قرض، تشویق و… باشد؛ به علت نبودن سوء نیت، جرم ارتشا تحقق نمییابد.
مجازات جرم ارتشا چیست؟
اما به طور خیلی دقیق مجازات ارتشا چیست؟ مجازات های جرم ارتشا عبارتاند از:
- شلاق
- حبس و یا حتی حبس ابد
- گرفتن چند درجه یا رتبه از فرد مجرم
- برکناری یا محرومیت دائم از مشاغل دولتی
- اعدام در صورت دریافت حکم مفسد فی الأرض
- ضبط مال موضوع ارتشا، به نفع دولت بهعنوان مجازات مالی
دقت کنید اگر جرم رشوه بهصورت سازمانیافته باشد، مرتکبین جرم، مفسد فیالارض در نظر گرفته شده و حکم آنها اعدام است. همان طور که مشاهده کردید مجازات جرم ارتشا، بسیار سنگین است.
مجازات ارتشا در نیروهای مسلح
- اگر قیمت وجه گرفته شده تا صدهزار تومان باشد، فرد مجرم یک تا پنج سال حبس محکوم خواهد شد. همچنین معادل میزان آن رشوه به جزای نقدی محکوم میشود. همچنین یک درجه رتبه نظامی از آن فرد نیز گرفته خواهد شد.
- اگر قیمت رشوه گرفته شده بیشتر از صدهزار تومان تا یک میلیون تومان باشد، فرد به 2 تا 10 سال حبس و جزای نقدی معادل آن وجه دریافتی، محکوم خواهد شد. تنزیل دو درجه از دیگر مجازاتهای در نظر گرفته شده برای آن مجرم است.
- اگر آن وجه بیش از یک میلیون تومان باشد، فرد گناهکار به سه تا پانزده سال حبس و جزای نقدی محکوم خواهد شد. همچنین این بار از نیروی مسلح نیز اخراج میگردد.
اما چه کسانی مشمول قانون مجازات ارتشا در نیروهای مسلح میشوند؟
مطابق ماده 1 قانون مجازات جرایم نیروهای مسلح، افراد زیر مشمول این قانون خواهند شد: - کارکنان ستاد کل نیروهای مسلح و سازمانهای مرتبط
- کارکنان ارتش و سازمانهای مرتبط
- کارکنان سپاه و سازمانهای مرتبط و افراد عضو بسیج
- کارکنان وزارت دفاع و پشتیبانی نیروهای مسلح و سازمانهای مرتبط
- کارکنان مشمول قوانین نیروی انتظامی
- کارکنان وظیفه، از هنگام شروع خدمت تا آخرین لحظه پایان آن
- محصلان در مراکز آموزشی نظامی و انتظامی در داخل و خارج کشور
- افرادی که در زمان محدود و معین در خدمت نیروهای مسلح هستند و طبق قوانین استخدامی از اعضا نیروی مسلح محسوب میشوند.
مجازات ارتشا شبکه ای
شبکه در اصطلاحات حقوقی به معنای گروه مجرمانه متشکل از 3 نفر یا بیشتر است. گروه یا شبکه به تیمی میگویند که برای ارتکاب جرم تشکیل میشود یا پس از تشکیل، هدف آنها بهسوی کارهای خلاف تغییر مسیر میدهد. اما مجازات ارتشا شبکه ای چیست؟
ارتشا شبکه ای نوعی دیگر از ارتشا است که بهصورت گروهی انجام میشود. مجازات شبکه ارتشا، پنج تا بیست سال زندان است. در موارد نادری ممکن است عنوان افساد فی الأرض به این جرم داده شود که در این صورت حکم آن اعدام است.
با توجه به آن که موارد فوق مربوط به وکیل کیفری می شود، پیشنهاد میکنیم لیست وکیل کیفری گروه وکلای دیوانسالار را مشاهده بفرمایید تا علاوه بر مشخصات و شماره تماس آنها، رزومه و سابقه وکالت ایشان را نیز ببینید. کارگروه وکلای کیفری گروه وکلای دیوانسالار با سابقه درخشان و پرونده های بسیار، در کسب نتایج پرونده های کیفری عملکرد فوق العاده ای در مقایسه با سایر وکلای این حوزه داشته است.
مجازات ارتشاء و اختلاس
مجازات ارتشا در ایران
میزان و شدت مجازات ارتشا در ایران به علت قوانین سختگیرانه اسلامی، بیشتر از دیگر نقاط جهان است. بهطورکلی مجازات ارتشا در تهران مانند دیگر نقاط ایران بین پنج تا ده سال حبس یا بیشتر است. همچنین همانطور که اشاره شد، مجازاتی همچون اعدام یا حبس ابد نیز در شرایطی برای متهم در نظر گرفته میشود.
ازآنجاییکه مجازاتهای ارتشا آنقدر محکم و استوار هستند که زندگی مجرم را برای همیشه عوض کنند باید در این راه از کمکهای یک وکیل بهرهمند شد. گروه وکلای دیوان سالار با داشتن وکلای ماهر و حرفهای میتواند در این مسیر به شما کمکهای ارزندهای کند.
تعلیق مجازات ارتشا
در یک سری شرایط میتوان باتوجهبه استرداد وجه اختلاس قبل از صدور کیفرخواست، مجازات حبس و مقداری از جزای نقدی تا مدتی تعلیق شود. به بیان دیگر تعلیق مجازات ارتشا امکانپذیر است. همانطور که متوجه شدید قوانین پیچیده و متنوعی برای ارتشا وجود دارد که حتماً نیازمند دانش یک وکیل هستند.
تخفیف مجازات ارتشا
خوشبختانه در شرایطی میتوان از تخفیف مجازات ارتشا بهرهمند شد. برای مثال چنانچه رشوه دهنده در نهایت جرم خود را گزارش کند، از مجازات حبس معاف خواهد بود. در لیست زیر تعدادی از شرایط لازم برای گرفتن تخفیف را مشاهده میکنید.
- اگر راشی یا همان رشوه دهنده قبل از کشف جرم، مأموران را خبردار کند، از تعزیر مالی معاف خواهد شد. به علت همکاری راشی، کل مال یا وجه رشوه داده شده میتواند به وی بازگردانده شود.
- اگر راشی قبل از کشف جرم، اعتراف نکند و در زمان تعقیب اقرار به جرم نماید، بهدلیل فراهم آوردن موجبات تسهیل تعقیب مرتشی، در حکم وی تخفیفاتی اعمال خواهد شد. همچنین چون در هنگام بررسی به جرم اعتراف شده است، نصف مال یا وجه مسترد خواهد شد.
تخفیفات زیادی برای ارتشا در نظر گرفته میشود که بهتر است برای آگاهی کامل از آنان با وکیل خود مشورت کنید.
شروع به ارتشا
برای مثال: اگر رشوه دهنده برای به دام انداختن فردی تظاهر به رشوه دادن کند، چون با نیت بدی صورت نگرفته و ظاهری شروع به ارتشا کرده است؛ اساساً فاقد مسئولیت کیفری خواهد بود.
مجازات شروع به جرم ارتشا
مجازات شروع به جرم ارتشا، حبس و جزای نقدی است. اگر مجرم در مراحل اولیه شروع به جرم ارتشا، از یک وکیل کمک بگیرد؛ وکیل میتواند میزان مجازات او را بسیار کاهش دهد.
مجازات تهمت ارتشا
مراقب باشید که اگر بهناحق به کسی تهمت رشوه دادن بزنید، این کار شما نیز مجازات خواهد داشت. مجازات تهمت ارتشا میتواند موارد مختلفی از جمله حبس یا شلاق باشد.
تشدید مجازات ارتشا
علاوه بر اینکه در این جرم میتوان از تخفیفاتی بهرهمند شد، در آن امکان تشدید میزان مجازات نیز وجود دارد. در تشدید مجازات ارتشا حکم حبس یا جزای نقدی بیشتر شده یا حتی ممکن است مواردی مانند شلاق نیز به آن اضافه شود. برای آگاهی دقیق از قوانین این موضوع با گروه وکلای دیوان سالار در ارتباط باشید.
مجازات معاونت در جرم ارتشا
ارتشا یا رشوه دادن گاهی با حضور یا واسطه چند نفر انجام میشود که در این صورت برای آن واسطه گران، مجازات معاونت در جرم ارتشا، در نظر گرفته خواهد شد.
مجازات معاونت در ارتشا، تقریباً برابر با مجازات فرد دریافتکنندة آن رشوه است. بسته بهشدت رشوه دریافت شده، مجازات معاونت در ارتشا، میتواند بین دو تا پنج سال حبس باشد.
مجازات مشارکت در ارتشا
شاید فکر کنید فقط رشوه دهنده یا فردی که رشوه را دریافت میکند مجازات میشود؛ اما خوب است بدانید که اگر سهم کوچکی در فرایند عمل ارتشا داشته باشید، نیز مجرم شناخته میشوید.
مجازات مشارکت در ارتشا، حدود پنج تا ده سال حبس است.
درجه مجازات ارتشا
درجه مجازات ارتشا، بسته بهشدت و میزان جرم یا نوع ارتشا، درجات مختلفی دارد.
برای مثال همانطور که ممکن است متوجه شده باشید، میزان مجازات معاونت از مشارکت کمتر است. مجازات معاونت در ارتشا یک درجه کمتر از مشارکت در ارتشا است. مجازات مشارکت در ارتشا، درجه چهار است به معنای آنکه پنج تا ده سال حبس دارد. مجازات معاونت در ارتشا، درجه پنج است یعنی دو تا پنج سال حبس دارد.
حداقل مجازات ارتشا
حداقل میزان مجازات ارتشا، جزای نقدی متناسب بر مبلغ رشوه داده شده است. همچنین شش ماه تا دو سال حبس نیز جزو مجازاتهای سبک و نادر این جرم بهحساب میآید.
در آخر
مجازات حکم ارتشا و قانون مجازات ارتشا، بسیار پیچیده بوده و بهتنهایی نمیتوان با مسائل حقوقی جرم رشوه دادن، دستوپنجه نرم کرد. بهتر است در این مسیر پر پیج و خم از گروه وکلای دیوان سالار کمک بگیرید تا بهترین و بهروزترین وکلا را در اختیار شما قرار دهد.
لیست وکیل ارتشا

حامد شاکری نیا
وکیل پایه یک دادگستری
- خدمات: مشاوره حقوقی، وکالت، تنظیم اوراق قضایی
- رضایت مراجعین: 4.91/5
- هزینه خدمات: با توجه به پیچیدگی موضوع پرونده